Fotka od Michael Schwarzenberger z Pixabay

Prepis auta dovezeného zo zahraničia. Znie to lákavo, pretože všeobecná mienka je taká, že takáto kúpa vás vyjde na menej peňazí ako kúpa rovnakého alebo podobného auta na Slovensku. Ak však chcete prihlásiť dovezené auto do slovenskej evidencie vozidiel, mali by ste poznať aj skryté poplatky, aby ste neskôr nezostali zaskočení.

V prípade, že chcete prihlásiť do evidencie na Slovensku vozidlo, ktoré ste zakúpili v zahraničí, je skutočne potrebné absolvovať niekoľko administratívnych krokov. Odporúčame overiť si aktuálne požiadavky a postupy na príslušných úradoch, pretože sa môžu meniť. Vhodné je tiež kontaktovať odborníkov, ak potrebujete presnejšie a aktuálne informácie o celom procese. Pomôcť vám môže aj tento praktický návod, ako prepísať auto dovezené zo zahraničia.

Čo všetko vás čaká pri prepise dovezeného auta zo zahraničia?

Dovezené vozidlo by ste mali prihlásiť do evidencie do 30 dní od jeho nadobudnutia. Preto sa oplatí vedieť, aké všetky úkony predchádzajú získaniu slovenských evidenčných značiek na vaše nové auto. Rozdelili sme ich do 3 skupín, aby ste sa v celom procese ľahšie zorientovali.

Povinnosti, ktoré vás čakajú v zahraničí

Odhlásenie vozidla v zahraničí

Po kúpe vozidla je nutné ho odhlásiť na príslušnom dopravnom inšpektoráte v krajine, kde bolo zakúpené. To sa nazýva zrušenie trvalého prihlásenia pre vývoz do cudziny.

Získanie prevozných značiek

Po odhlásení vozidla v zahraničí je potrebné získať prevozné značky na Slovensku. Tieto značky môže vystaviť buď predajca, alebo je možné ich získať aj v špecializovaných firmách v blízkosti úradov.

Platnosť prevozných značiek a poistenie

Prevozné značky majú zvyčajne platnosť 5 dní (napr. nemecké so žltým pásikom) alebo mesiac v závislosti od krajiny a typu značiek. Súčasťou týchto značiek je aj poistenie vozidla. Výška poplatku s poistením závisí od konkrétneho štátu a zvyčajne sa pohybuje od 12 eur do 50 eur.

Odporúčanie ohľadom platnosti prevozných značiek

Odporúča sa zakúpiť prevozné značky na viac ako 5 dní, napríklad na 15 dní, pretože procedúra prihlásenia na Slovensku môže trvať dlhšie. V prípade, že platnosť značiek vyprší, je možné si vybaviť dočasné značky na obvodnom úrade za poplatok 33 eur.

Oboznámiť sa s pravidlami cestnej premávky v jednotlivých európskych krajinách

Skôr, než sa vydáte s vaším novým autom na cesty, určite sa zaujímajte o to, ako cestovať bezpečne s autom po Európe. Naplánujte si trasu, zoznámte sa s dopravnými predpismi, myslite na bezpečnostné opatrenia. O to viac, ak vás čaká naozaj dlhá cesta. 

Náš tip: Chystáte sa na pracovnú cestu či dovolenku do Českej republiky? Nezabudnite si s dostatočným predstihom zaistiť ubytovanie.

Doklady potrebné pri odchode zo zahraničia:

  • Kúpno–predajná zmluva, faktúra alebo darovacia zmluva k vozidlu – dokument, ktorý potvrdzuje vlastníctvo pôvodného majiteľa a prenos vlastníctva vozidla na nového majiteľa.
  • Doklad o odhlásení – potvrdenie o odhlásení vozidla z dopravného inšpektorátu v krajine pôvodu.
  • Technický preukaz vozidla – dokument, ktorý obsahuje informácie o technických parametroch a identifikáciu vozidla.
  • Protokoly o platnej technickej a emisnej kontrole – doklady potvrdzujúce, že vozidlo splňuje technické a emisné normy.

Povinnosti, ktoré vás čakajú na Slovensku pred návštevou dopravného inšpektorátu

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Preklad dokladov 

Pri dovoze auta zo zahraničia na Slovensko je potrebné mať úradne overené preklady všetkých dôležitých dokumentov. Tieto dokumenty zvyčajne zahŕňajú kúpnu zmluvu, technický preukaz a faktúru. Pre úradný preklad môžete kontaktovať rôzne prekladateľské agentúry. Mnohé z nich sú schopné poskytnúť kvalitné a rýchle preklady. 

Cena závisí od predkladaného jazyka a od poskytovateľa služby. Môže sa pohybovať od 20  do 40 € za 1 normostranu. Na preklady sa zvyčajne čaká 1 až 3 pracovné dni. 

Kontrola originality

Overovanie originality dokladov a skúmanie konštrukcie vozidla na neoprávnené zásahy a zmeny identifikátorov je dôležitým krokom. Je totiž potrebné overiť, či vozidlo je v súlade s predpismi a štandardmi. Kontrola trvá približne hodinu a cena sa zvyčajne pohybuje od 90 € do 110 €.

Vedeli ste, že výsledky kontroly sú zaznamenané do odborného posudku, ktorý je verejne dostupný na internete? To zvyšuje transparentnosť a umožňuje ľuďom sledovať históriu záznamov o kontrole originality konkrétnych vozidiel.

Technická a emisná kontrola

Motorové vozidlá, ktoré sú staršie ako 4 roky, sú povinné podstúpiť technickú a emisnú kontrolu. Tieto kontroly posudzujú technický stav a emisie vozidla s cieľom zabezpečiť jeho spôsobilosť na bezpečnú prevádzku v cestnej premávke.

Tip: Viete, ako odhaliť príčiny búchania a klepania podvozku? 

Ak boli kontroly vykonané v inom štáte, je možné protokoly úradne preložiť. To znamená, že vozidlo nemusí znovu absolvovať kontrolu v novom štáte, v ktorom sa prihlasuje.

Termín na technickú a emisnú kontrolu závisí od okresu a vyťaženosti poskytovateľov, ale zvyčajne vás na kontrolu zaradia približne do mesiaca. Kontroly trvajú asi hodinu a cena sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 80 € do 110 € za obe kontroly.

Žiadosť o schválenie jednotlivo dovezeného vozidla

Ak chcete požiadať o schválenie jednotlivo dovezeného vozidla, budete si musieť pripraviť všetky potrebné doklady (doklad o kúpe vozidla; protokoly z EK a TK; doklad o zaplatení cla a DPH; posudok z kontroly originality; technický preukaz vozidla z krajiny pôvodu; potvrdenie o vyradení z evidencie v zahraničí a pod.)

Po vyplnení a podaní žiadosti na okresnom úrade alebo klientskom centre zaplatíte poplatok, ktorý je v prípade štandardného konania 100 €, a v prípade zrýchleného konania 300 €.

Po podaní žiadosti má okresný úrad 30 kalendárnych dní na jej vybavenie v prípade štandardného konania. V prípade zrýchleného konania by to malo trvať len 5 pracovných dní.

Povinné zmluvné poistenie

Je nevyhnutnou súčasťou evidencie vozidiel a jeho uzatvorenie je povinné pre každé vozidlo, ktoré je v prevádzke na verejných cestách.

Pri výbere poisťovne je dobré zvážiť nielen cenu, ale aj kvalitu poskytovaných služieb a rôzne benefity, ktoré môže daná poisťovňa ponúknuť. Taktiež je dôležité pozorne čítať podmienky poistenia a porovnať ich medzi rôznymi poskytovateľmi.

Pri výpočte ceny povinného zmluvného poistenia sa zvyčajne zohľadňujú faktory ako typ vozidla, vek a skúsenosti vodiča, miesto bydliska a ďalšie aspekty, ktoré môžu ovplyvniť riziko nehody alebo poškodenia vozidla.

Potvrdenie o prevzatí zodpovednosti za nakladanie s odpadom pochádzajúcim z vozidla

Pri dovezených vozidlách zo zahraničia je potrebné uhradiť poplatok, ktorý potvrdzuje prevzatie zodpovednosti za nakladanie s odpadom pochádzajúcim z vozidla. Presnú cenu poplatku zistíte na stránke idovoz.sk. Na výpočet budete potrebovať VIN číslo vozidla.

Existujú rôzne možnosti platby tohto poplatku. Môžete si vybrať medzi prevodom, vkladom hotovosti na účet alebo platbou kartou. 

Inšpirácia: Okrem spomínaných kontrol a potvrdení existujú ďalšie testy a postupy, ktoré preveria spôsobilosť vozidla. Počuli ste už o testovaní automotive komponentov a dielov pre zaručenie bezpečnosti auta? Testovanie sa vykonáva v akreditovaných laboratóriách, ktoré vykonávajú testovanie podľa noriem výrobcov. 

Prihlásenie vozidla do evidencie motorových vozidiel Slovenskej republiky

Image by Freepik

Evidencia vozidla

Aby ste dokončili celý proces prihlásenia vozidla na Slovensku, musíte vykonať ešte jeden veľmi dôležitý úkon, a to priamo na dopravnom inšpektoráte príslušnom k okresu vášho trvalého bydliska alebo sídla firmy. 

Tento krok je nevyhnutný pre prvú evidenciu vozidla na Slovensku, a to platí tak pre nové vozidlá, ako aj pre tie dovezené. Od 1. januára 2023 je to povinné aj pri akýchkoľvek neskorších zmenách v evidencii.

Všeobecne platné dokumenty a potvrdenia pre prepis vlastníctva vozidla môžu zahŕňať:

  • Platný doklad totožnosti – predkladá ho vlastník vozidla alebo oprávnená osoba. 
  • Splnomocnenie na prepis auta – v prípade, ak je vlastník alebo držiteľ vozidla zastupovaný. Splnomocnenie musí obsahovať overený podpis splnomocniteľa.
  • Doklady týkajúce sa podnikateľa – pre prípad, že vlastník vozidla je podnikateľ – výpis z obchodného registra alebo živnostenský list, prípadne iné dokumenty potrebné v danej krajine.
  • Osvedčenie o evidencii časť II – vydané príslušným obvodným úradom dopravy.
  • Rozhodnutie o schválení technickej spôsobilosti – vydávané obvodným úradom dopravy alebo iným orgánom, potrebné na prihlásenie vozidla.
  • Potvrdenie o poistení zodpovednosti – za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.
  • Osvedčenie o zhode vozidla (COC) – vydané výrobcom vozidla, ak ide o nové vozidlo.
  • Potvrdenie o zaplatení dane z pridanej hodnoty – ak sa jedná o nové vozidlo, pričom akceptovateľné je potvrdenie od daňového úradu.
  • Potvrdenie o zaplatení cla – ak bolo vozidlo zakúpené mimo EÚ.
  • Potvrdenie o prevzatí zodpovednosti za nakladanie s odpadom – vzťahujúce sa na odpad pochádzajúci z vozidla.
  • Potvrdenie o zaplatení správneho poplatku – v súvislosti s prepisom vlastníctva vozidla.

Výsledkom tohto kroku je prihlásenie vozidla do evidencie a udelenie evidenčných čísiel vozidlu. Poplatok za prihlásenie vozidla závisí od typu motorového vozidla, dátumu prvej evidencie a výkonu vozidla. Na výpočet tohto poplatku môžete využiť kalkulačku poskytovanú na príslušnom dopravnom inšpektoráte.

Okrem toho je nutné uhradiť poplatok vo výške 16,50 € za každé jedno evidenčné číslo, ktoré bude pridelené vozidlu. Tieto poplatky sú súčasťou procesu a ich uhradenie je nevyhnutné pre kompletné prihlásenie vozidla do evidencie na Slovensku.

Administratívna technická a emisná kontrola

Pri dovezených vozidlách starších ako 4 roky je potrebná aj takzvaná administratívna emisná a technická kontrola. Ide o postup, ktorý je nutné vykonať na stanici technickej a emisnej kontroly, a to najneskôr do 15 kalendárnych dní od prihlásenia vozidla na akejkoľvek stanici TK a EK.

Proces zahŕňa overenie údajov o vozidle a vystavenie nového protokolu o emisnej a technickej kontrole so správnym evidenčným číslom. Týmto spôsobom je potvrdené, že vozidlo spĺňa emisné a technické normy platné v danej krajine.

Poplatky za túto službu sa môžu líšiť v závislosti od cenníka jednotlivých staníc TK a EK. Orientačné poplatky sa pohybujú v rozmedzí od 20 € do 40 €. Konečná suma však môže byť podmienená aj ďalšími faktormi, ako je napríklad typ vozidla.

Po absolvovaní tohto posledného kroku je auto skutočne vaše a môžete s ním vyraziť na cesty. Nezabudnite mu však dopriať poriadnu očistu v bezkontaktnej autoumyvárni, aby vás na ceste aj patrične reprezentovalo.

Zaujímavosť: Ak radi jazdíte v čistom aute, určite viete, aké dôležité je jeho pravidelné umývanie. Čo však s podvozkom? Viete, na čo si dať pozor pri umývaní podvozku auta?

Zhrnutie poplatkov

Fotka od Michal Jarmoluk z Pixabay

Tak ako sme spomínali na začiatku článku, proces prepisu vozidlá dovezeného zo zahraničia úzko súvisí s niekoľkými skrytými poplatkami. Postupne sme ich rozlúštili a na záver prinášame praktický prehľad:  

  • Prevozné značky: 
    • Cena: Od 10 do 50 €.
  • Preklady úradných dokumentov:
    • Cena: Spravidla od 20 do 40 € za normostranu.
  • Kontrola originality:
    • Cena: Približne 90 až 110 €.
  • Technická a emisná kontrola:
    • Cena: Od 80 do 110 € za obe kontroly.
  • Administratívna technická a emisná kontrola:
    • Cena: Od 20 do 40 €.
  • Žiadosť o uznanie typového schválenia EÚ:
    • Cena: Za štandardné konanie približne 100 €, za rýchle konanie 300 €.
  • PZP (Povinné zmluvné poistenie):
    • Cena: Rôzna, závisí od faktorov ako výkon, značka, model, poisťovňa a poistný balík.
  • Prihlásenie auta do evidencie motorových vozidiel SR:
    • Poplatok: Odvíja sa od typu vozidla, jeho výkonu a podobne. K tomu treba pripočítať 16,50 € za každé evidenčné číslo. (Od apríla 2024 by sa táto suma mala zvýšiť na 25 € za ŠPZ).

Na záver

Ak ste sa v našom článku dostali k týmto posledným riadkom, pravdepodobne rozmýšľate nad kúpou auta v zahraničí, alebo dokonca ste si auto už vybrali. Nákup vozidla v zahraničí prináša nespochybniteľné benefity, je však potrebné ponoriť sa hlbšie do celého procesu, aby ste neskôr neboli nemilo prekvapení ďalšími poplatkami. 

Okrem ceny vozidla, ktorá predstavuje základný výdavok, treba brať do úvahy aj ďalšie poplatky. Náklady na prepravu vozidla na Slovensko môžu mať významné slovo, najmä ak vás od vozidla delí veľká vzdialenosť. V závislosti od krajiny pôvodu sa vás môže týkať aj clo a DPH. Po príchode do krajiny budete čeliť rôznym poplatkom za registráciu vozidla a technickú kontrolu, za preklady dokumentov, poistenie a pod. 

Všetky tieto faktory by ste mali zohľadniť pri úvahe o dovezení vozidla zo zahraničia. Je dôležité si uvedomiť, že celkové náklady môžu byť výrazne vyššie, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Obstarávacia cena vozidla dovezeného zo zahraničia sa môže navýšiť aj o 400 či 500 eur.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:
Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou.