Image by storyse on Freepik

Iný kraj, iný mrav a aj iné pokuty. Ani prehrešky na cestách v zahraničí nezostanú bez následkov. Po návrate z dovolenky vás v schránke môže čakať nepríjemný pozdrav od dopravnej polície na zaplatenie pokuty za dopravný priestupok. Za čo všetko môžete dostať pokutu? Musíte pokuty vždy zaplatiť a čo všetko by ste mali o pokutách zo zahraničia vedieť?

Pri dovolenkách a cestovaní autom do zahraničia majte na pamäti, že každá krajina môže mať iné pravidlá cestnej premávky a vyžaduje si aj ich dodržiavanie bez ohľadu na to, či ich vodič pozná alebo nie. To znamená, že každý vodič je povinný dodržiavať také právne predpisy a povinnosti, ktorých plnenie a dodržiavanie daný štát na svojom území vyžaduje.

Pred cestou sa vždy oboznámte s pravidlami premávky v ostatných krajinách, pretože sa môžu líšiť od tých našich. V zásade sú pravidlá veľmi podobné, nejaké rozdiely môžu byť napríklad z hľadiska predchádzania alebo povinnej výbavy. Vždy si skontrolujte, aby vám v aute nič nechýbalo.

Bezpečnosť cestnej premávky

Pravidlá cestnej premávky a bezpečnosti sa v rámci Európskej únie líšia. Ak plánujte dovolenku v jednej z týchto krajín, vopred si skontrolujte, aké pravidlá platia v krajine, do ktorej cestujete. Napríklad:

  • vo všetkých krajinách EÚ treba mať počas jazdy zapnuté bezpečnostné pásy vo všetkých vozidlách, to platí aj pri turistických autobusoch a minibusoch
  • deti musia mať vhodné detské autosedačky
  • používanie mobilného telefónu bez tzv." hands-free" sady počas jazdy je vo väčšine členských štátov EÚ zakázané
  • v niektorých krajinách nie je počas jazdy povolený žiaden alkohol v krvi
  • myslite na to, že na rôzne typy ciest a vozidiel sa uplatňujú rôzne obmedzenia rýchlosti
  • povinné bezpečnostné vybavenie pre vozidlá a bezpečnostné prvky pre bicykle sa v jednotlivých krajinách líšia
  • v niektorých krajinách je povinné celodenné svietenie a/alebo používanie zimných pneumatík
  • na Cypre, Malte a v Írsku sa jazdí vľavo

Ak chcete mať vždy po ruke dôležité informácie o bezpečnosti cestnej premávky vo všetkých krajinách EÚ, stiahnite si aplikáciu „Cesta do zahraničia".

Nezabudnite na platné a primerané cestovné poistenie, ktoré platí aj pri cestách do iných krajín EÚ.

Za ktoré dopravné priestupky môžete dostať pokutu v zahraničí?

Image by studio4rt on Freepik

Prekročenie povolenej rýchlosti

Z hľadiska priestupkov nie je asi žiadnym prekvapením, že Slováci v zahraničí častokrát prekračujú najvyššiu povolenú rýchlosť. Na rýchlu jazdu si treba dávať pozor všade, pretože pokuty za tento dopravný priestupok vás môžu vyjsť draho. Najvyššie sankcie za prekročenie rýchlosti o 20 km/h sú v Taliansku (od 170 Eur), vo Švajčiarsku (od 165 Eur), v Dánsku a vo Francúzsku (od 135 Eur).

Prečítajte si: Tipy pre bezpečné šoférovanie.

Alkohol v krvi

V porovnaní s ostatnými krajinami je najprísnejší prístup práve v Česku a na Slovensku, pretože tu platí nulová tolerancia. I keď je v Británii tolerovaná hranica 0,8 promile, tak práve tu si za jazdu s alkoholom v krvi zaplatíte v prepočte až do 5 710 Eur. Najlepšie je nič neriskovať, takéto mastné pokuty vám môžu zruinovať celý dovolenkový rozpočet. 

Nerešpektovanie semafórov, jazda na červenú/nedanie prednosti v jazde a nezastavenie na STOPke

Veľmi prísne sa trestá aj jazda na červenú. V Británii si môžete zaplatiť až 1 140 Eur, v Grécku od 700 Eur. Čo sa týka Českej republiky, tu vám policajti môžu uložiť pokutu od 100 Eur, Nemci s Rakúšanmi dokonca iba od 70 Eur.

Tip pre cestovateľov: Hľadáte kvalitné ubytovanie pri cestách do Česka?

Nesprávne parkovanie

Porušenia zákazu parkovania najviac iritujú Talianov, kde sú z toho dôvodu sumy nastavené na vyššiu úroveň. Ak sa k tomu tohto priestupku dopustíte v historickom centre, počítajte s pokutami v stovkách Eur. Za nesprávne parkovanie vás sumou od 200 Eur potrestajú aj v Španielsku.

Telefonovanie počas jazdy

Aj telefonovanie za volantom sa zaradilo medzi vážne dopravné priestupky, keďže odvádza pozornosť a znižuje sústredenie. Ak spôsobíte nehodu počas toho, ako používate za volantom telefón, v niektorých krajinách vám môže dokonca hroziť aj zákaz jazdy. V Taliansku je sankcia už od 160 Eur a hrozí zákaz šoférovania na tri mesiace.

Jazda bez bezpečnostného pásu

Ak cestujete na dovolenku napríklad do Francúzska, Grécka alebo do Španielska, nezabudnite sa pripútať. V týchto krajinách sa pokuta za nedodržanie tohto dopravného predpisu môže vyšplhať až na 350 Eur.

Jazda na motocykli bez prilby

Ani motorkárov pokuty neminú. Sú prípady, kedy aj oni po niekoľkých mesiacoch dostali domov pokutu, pretože nemali počas jazdy na hlave prilbu. 

Čo by v aute nemalo chýbať?

V prípade, ak nechcete pri kontrole auta dostať pokutu, povinnú výbavu auta určite nepodceňujte. Každá Európska krajina má iné pravidlá ohľadom povinnej výbavy, preto sa vždy pred cestou informujte, čo všetko by ste mali mať v aute. A to platí aj o destináciách, cez ktoré iba prechádzate.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, ako používať reflexné vesty do auta v zahraničí, aby ste predišli zbytočným pokutám?

Každý jeden priestupok môže byť posudzovaný individuálne a policajt môže zohľadniť osobitné okolnosti, ako je napríklad vek vodiča, škody na majetku, všeobecné ohrozenie alebo predchádzajúce zápisy. Preto sa môžu konkrétne pokuty v istých prípadoch líšiť od nami uvedených.

Pokuta zo zahraničia

Autor/ka fotografie: Erik Mclean

Pokutu za dopravný priestupok môžete dostať poštou aj z cudziny. Je čoraz bežnejšie, že spomienky na letnú dovolenku slovenským vodičom oživí pošta zo zahraničia s výzvou zaplatiť pokutu. 

Vedeli ste, že pokuta za jazdu bez diaľničnej známky vám môže prísť aj o dva roky? Ak plánujete dovolenku, nezabudnite sa informovať o poplatkoch za chorvátske diaľnice.

Čo nerobiť?

Ak vám v schránke pristane pokuta zo zahraničia, najhoršou voľbou je pokutu odstrániť z dohľadu a ďalej sa ňou nezapodievať. Ak si je vodič svojho priestupku a porušenia zákona vedomý alebo ho usvedčila dokumentácia, pokutu rozhodne netreba ignorovať a je lepšie ju čo najskôr zaplatiť, najlepšie v termíne splatnosti a je vhodné si potvrdenie o platbe uschovať. 

Zaužívaným štandardom je penále po dobe splatnosti pokuty. To znamená, že ak pokutu nezaplatíte v stanovenom termíne, jej hodnota sa zvyšuje.

Nezaplatenie pokuty ako priestupok

Nezaplatená pokuta za dopravný priestupok sa rieši v správnom konaní a môže viesť k exekúcii. Netreba to preto brať na ľahkú váhu, pretože zostáva v evidencii konkrétneho štátu. A to sa vám môže vypomstiť pri ďalšej návšteve krajiny.

Pokuty sa už nedoručujú v slovenskom jazyku

Dopustili ste sa dopravného priestupku v Nemecku? Pokojne sa môže stať, že pokuta a pokyny k zaplateniu prídu v nemčine.

V minulosti sa všetky úradné dokumenty doručovali v jazyku adresáta. Podľa aktuálne platnej Európskej legislatívy už preklad nie je nutný, iba sa odporúča. A navyše úradným jazykom v štátoch EÚ je angličtina. Možnosť, že vám z cudziny príde pokuta v slovenčine, je teda málo pravdepodobná. Ak sa hodlá vodič vyhovárať, že textu nerozumel, určite s týmto odôvodnením neuspeje.

Nevedomosť a neznalosť zákona neospravedlňuje

Autor/ka fotografie: Kindel Media

Argument, že nepoznáte pravidlá cestnej premávky danej krajiny vás neospravedlňuje. Vašou povinnosťou je oboznámiť sa so všetkými pravidlami pri vedení motorového vozidla v danej krajine. 

Pred cestou do zahraničia je preto lepšie si podrobne naštudovať miestne pokyny a zvyky vodičov. Líšia sa podľa krajiny a, čo nie je dôležité a nutné u nás, môže byť považované za veľký priestupok v cudzine.

Premlčacia lehota

Spoliehať sa na to, že pokuta bude po čase premlčaná, je naivné. Nezaplatenie pokuty z tohto dôvodu môže stáť majiteľa poriadnu dávku nervov a vytriezvenia. Do úvahy sa v tomto prípade berie charakter priestupku. 

Termíny premlčania sú okrem toho závislé od legislatívy daného štátu. Každá Európska krajina má svoje konkrétne premlčacie lehoty a najdlhšie sa týkajú priestupkov v prípade alkoholu a nehôd spôsobených v zahraničí. 

V praxi to znamená, že ak dostanete výzvu na zaplatenie pokuty po troch rokoch po priestupku a neskoršie, stačí vám písomne vzniesť námietku premlčania a pokuta by sa vás už nemala týkať.

Uhradenie pokuty: Ako postupovať?

Asi žiadneho vodiča pokuta nepoteší. No ak ste si svojho priestupku vedomí, je rozumné ju uhradiť.

1. Fotka ako dôkaz

Žijeme v automatizovanej a pretechnizovanej dobe. Štáty Európskej únie využívajú medzinárodnú databázu identifikácie vozidiel. To znamená, že každý priestupok si aj v zahraničí nájde toho, kto pravidlá cestnej premávky porušil. 

Usvedčujúcim dôkazom je častokrát fotografia, na ktorej je zreteľne vidieť ŠPZ vozidla, typ auta a aj prípadná fotografia tváre vodiča.

2. Pokuta príde na majiteľa auta

Tak, ako u nás, aj v iných krajinách platí štatút objektívnej zodpovednosti. Zodpovednosť padá na majiteľa vozidla. Pokuta teda príde majiteľovi auta a taktiež je od neho vymáhaná sankcia, pokiaľ majiteľ auta nedokáže s presnosťou určiť a dokázať, že v čase daného priestupku auto neriadil.

Vedeli ste, že pokiaľ vám na aute bude chýbať ŠPZ, môže vás, ako majiteľa, polícia dohľadať aj podľa VIN čísla?

3. Pokuta môže prísť aj neskôr

Pamätáte sa, kedy a kde vás fotobunka odfotila? Ak vám ani po pár mesiacoch po dovolenke nič neprišlo, ešte sa netešte. I keď je pravda, že väčšinou sa snaží polícia vybaviť priestupok čo najskôr, podľa zákonov EÚ neexistuje žiaden jednotný termín, dokedy musí byť pokuta uložená. 

Takže pokojne môže prísť aj po roku a vy ju budete musieť zaplatiť.

POZOR: Radi na svojej dovolenke spoznávate nové miesta na elektrokolobežke? Naštudujte si radšej pravidlá jej používania v danej krajine. Aj za jej nesprávne používanie totiž môžete dostať pokutu.

Ako správne zaplatiť pokutu?

Pokuta príde väčšinou poštou spolu so šekom, fotografiou aj bankovými údajmi. Pokiaľ je v cudzom jazyku, ktorému poriadne nerozumiete, nechajte si to preložiť. 

Ak si nie ste istí bankovými údajmi a neviete ich správne vpísať do internet bankingu, nebojte sa požiadať o pomoc vašu banku.

Čo ak vás namerali neoprávnene?

Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Špecifický prípad môže nastať napríklad vtedy, keď vás v čase merania (vyhotovenia fotky) niekto predbiehal. Na fotke je viac automobilov, miestna polícia to nesprávne vyhodnotila a poslala pokutu aj vám. 

V takom prípade môžete podať odvolanie príslušnému orgánu, najneskôr do dvoch týždňov. V tomto období musí byť námietka prijatá a oprávnenosť pokuty bude následne preskúmaná súdom. 

Ak lehota uplynie bez podania odvolania, pokuta sa stane právoplatnou a musí byť zaplatená.

Ak si nie ste priestupku vedomí a viete, že ste v danom čase neboli na spomínanom mieste, skontrolujte fotodokumentáciu. Ak nie je fotodokumentácia prílohou listu, mali by v ňom byť prístupové heslá a fotografie si tak môžete pozrieť na uvedenej webovej stránke. 

V prípade chýbajúcej fotodokumentácie nemusí existovať dôkaz a pokutu môžete napadnúť. Ak je k tomu vymáhaná pokuta vysoká a vy ako vodič ste presvedčený, že k priestupku nedošlo, potom je využitie služieb advokáta určite namieste.

Mohlo by vás zaujímať: Strávili ste čas v zahraničí prácou alebo brigádou? Vedeli ste, že možno máte nárok na vrátenie dane zo zahraničia? Nezabudnite na to pri vašom daňovom priznaní, môže vám to ušetriť niekoľko stoviek až tisíc eur.

Kedy nemusíte zaplatiť pokutu zo zahraničia?

V prvom rade treba zdôrazniť to, že najrozumnejšie je pokutu zaplatiť. Nezaplatením sa dopúšťate ďalšieho prečinu a situácií, keď ju netreba zaplatiť, je v skutočnosti málo. Ale napriek tomu existujú:

  • Ak ste si istí, že vaše vozidlo v danom čase na uvedenej fotografii nemohlo byť predmetom dopravného priestupku a tiež ani vy ako vodič. Treba však poslať odvolanie. Ako dôvod je možné uviesť neostré fotografie ŠPZ, nekompletný záznam z kamery alebo neúplné údaje o dopravnom priestupku.

  • Ďalším možným dôvodom, kedy nemusíte platiť pokutu je, ak vám pokuta prišla poštou bez toho, aby bola doručená. Oficiálna komunikácia medzi vami a sankčným orgánom musí byť formou doporučeného listu, inak neexistuje dôkaz, že ste o pokute boli informovaní.

Ako ušetriť pri platení pokút?

Fotka od Steve Buissinne z Pixabay

Skúste čo najrýchlejšie zaplatiť. V prípade rýchlej úhrady rovno na mieste existujú zľavy z hodnoty pokuty. 

Vo väčšine Európskych krajín taktiež získate zľavu, ak zaplatíte v určitej lehote. V Spojenom kráľovstve dosiahnete 50-percentnú zľavu, ak zaplatíte do 14 dní. V Španielsku dostanete 50 % z pokuty, ak zaplatíte do 20 dní.

Musíme však upozorniť aj na to, že ak do určitej doby nezaplatíte, pokuta bude rásť. Za pokutu vo výške 100 Eur môžete pokojne zaplatiť 50, ale aj 200 Eur. 

V niektorých krajinách dokonca zaplatíte vyššiu pokutu, ak sa priestupku dopustíte v nočných hodinách – napríklad v Taliansku od 22. do 7. hodiny.

Hrozí aj iný postih než pokuta?

V prípade, ak sa vodič opakovane dopustil priestupku v danej krajine, môže dostať príkaz na výkon verejnoprospešných prác alebo dokonca zákaz vstupu do krajiny v prípade závažnejšieho priestupku. 

Tento postup je zaužívaný vo viacerých krajinách. Ak porušíte zákaz vstupu, dopúšťate sa marenia úradného rozhodnutia, za ktorý vám hrozí väzobné stíhanie.

Môžete sa dostať aj za mreže?

Áno, niektoré priestupky môžu byť kvalifikované ako trestný čin. Napríklad v Nemecku sú pouličné preteky automaticky zaradené medzi trestné činy a postih vás neminie ani v prípade, že sa nič nestalo. Môžu vám hroziť až dva roky straty slobody. 

Ak spôsobíte nehodu, sú to tri roky, ak pri nehode budú aj zranení alebo dokonca mŕtvi, horná sadzba sa posunie na hranicu desiatich rokov. Minimum, ktoré vám sudca udelí, je jeden rok za mrežami.

Na cestách s deťmi

Ak na vytúženú dovolenku beriete aj vaše ratolesti, odporúčame vám nasledovné:

Pred odchodom

  • Na bezpečnostné pásy použite ochranné vankúšiky, aby sa deti cítili komfortnejšie.
  • Ešte pred vyrazením na cesty si nastavte navigáciu. Počas jazdy sa výlučne sústreďte iba na šoférovanie a situáciu pred vami. Nevenujte sa mobilu ani autorádiu.
  • V prípade defektu je lepšie mať vo výbave vozidla rezervné koleso a opravnú sadu na defekt.

Štýl jazdy

  • Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami. Nikdy neviete, kedy toto vozidlo náhle alebo prudko spomalí.
  • Pri jazde sa nenechajte zbytočne znervózniť ostatnými vodičmi alebo ich spôsobom jazdy. Pokračujte v jazde vašou rýchlosťou a vaším štýlom.
  • Dodržiavajte rýchlosť. Všetky rýchlostné obmedzenia majú totiž svoj dôvod. Dodržiavaním rýchlosti budete mať zároveň viac času venovať svoju pozornosť premávke a dopravným značkám.

Cestovanie so psom

Photo by Ignacio Amenábar on Unsplash

Ak plánujete cestovať do zahraničia aj s vaším najlepším spoločníkom, ideálny dopravný prostriedok je určite auto. Cestovanie však netreba podceňovať a je nevyhnutné sa na cestovanie so psíkmi dostatočne pripraviť. Či už ide o krátky výlet alebo dlhšiu dovolenku v zahraničí, snažte sa im poskytnúť čo najväčší komfort. Na čo treba myslieť:

  • Máte všetky potrebné dokumenty a očkovania, ktoré sú potrebné do vašej cieľovej destinácie?
  • K základnej batožine vám nesmie chýbať očkovací preukaz svojho psa a psí cestovný pas.
  • Môžete sa v cieľovej destinácií bez problémov ubytovať aj so psíkom?
  • Má pes tetovanie alebo mikročip? Bez nich totiž cestovanie do väčšiny krajín nie je možné.

 

Pri cestovaní myslite na bezpečnosť nielen všetkých členov posádky, ale aj domácich miláčikov:

  • Nesprávne zaistený pes v aute vás môže vyjsť aj dosť draho.
  • Počas jazdy by pes nemal byt' nijako ohrozený, preto zvážte kúpu cestovnej prepravky pre psy.
  • Nezabudnite robiť prestávky, ocení ich nielen psík, ale aj vy.
  • Odporúčame zastaviť každé dve hodiny, dopriať psíkovi čerstvú vodu, krátku prechádzku na vôdzke a potom znova pokračovať v ceste.

 

V kufri by vám nemali chýbať obľúbené hračky, deka alebo celý pelech, nejaké maškrty, krmivo, vôdzka a reflexný obojok, všetky potrebné lieky, kliešte na kliešťov, obojok proti parazitom a pod.

Tip: Pravidelná údržba auta je dôležitá. Prečo a ako si auto udržať vo forme aj počas ďalekých ciest?

Zhrnutie: Ako sa vyhnúť pokute?

Ak sa chcete vyhnúť pokutovaniu, najlepšie je vyhýbať sa porušovaniu pravidiel a ako sme spomínali, tou najlepšou prevenciou pred nespáchaním dopravného priestupku je naštudovanie si dopravných predpisov jednotlivých krajín, do ktorých sa chystáte.


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista